Kreipėmės į Aplinkos ministeriją dėl jūrinių gaudyklių

, paskelbta liepos 15, 2021

„Tradicinė“ verslinė žvejybą su išmaniosiomis gaudyklėmis ir kateriais❓

Daugelis žvejų verslininkų gynėjų tvirtina, kad būtina išsaugoti šią verslo šaką, nes tai yra tradicijos ir vietiniai žvejai, jų šeimos be to neišgyvens, bet ką išties jie gina?

Kad tai sužinotumėme dvi dienas praleidome bendraudami su verslinės žūklės atstovais. Aplankėme daugiau nei 10 įmonių, bendravome su įvairiais žvejais ir labai nustebome, kad jie patys pripažįsta, kad tas kas vyksta dabar nėra gerai.
Dauguma žvejų tikino, kad tinklaičių galėtų atsisakyti, nes jais sugaunama daug neverslinio dydžio žuvies ir norėtų žvejoti seno tipo gaudyklėmis. O kodėl Aplinkos ministerija leido naudoti jūrines gaudykles Kuršių mariose nesupranta niekas.
Sutikti verslininkai skundėsi, kad naudojant jūrines gaudykles sugaunama tiek žuvies, kad mažo karšio kaina „numušta“ net iki 30 centų už kilogramą, o už dideli karšį jiems mokamas vos 1 euras.
Tad išvada yra tik viena, kad ginamas ne tradicinis verslas, o stambios verslo įmonės, kurių savininkai patys net nežvejoja.
Tad įdomu, kodėl Aplinkos ministerija leidžia keisti senovines gaudykles į šias, kurios remiantis moksliniais tyrimais yra net 3 kartus efektyvesnės, o karšius gaudo 7, žiobrius net 10 kartų efektyviau už senąsias gaudykles?
Taip pat žvejyba šiomis gaudyklėmis pasižymi ne tik dideliu efektyvumu, bet ir dideliu žuvusios priegaudos kiekiu, sudarančiu apie trečdalį verslinėje statistikoje registruoto laimikio.
Ne kartą teko girdėti iš Aplinkos ministro Simonas Gentvilas, kad jis nori apsaugoti tradicinę žūklę, tad šiandien kreipėmės į Jį, kad kol bus priimtas įstatymas draudžiantis verslinę žūklę vidaus vandenyse, kuo skubiau būtų uždraustos jūrinės gaudyklės.
Na ir pamatysime kokį verslą nori apginti Aplinkos ministerijos vadovybė.

 

0.9.143

Apie Admin2

Palikite žinutę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *