GRĄŽINKIM KURŠIŲ MARIOMS GYVYBĘ

, paskelbta sausio 10, 2020
GRĄŽINKIM KURŠIŲ MARIOMS GYVYBĘ
 
Kuršių marios yra unikalus vandens telkinys, kuris nėra tinkamai apsaugotas. Verslinė žvejyba, paaiškėjusi ilgametė tarša nevalytomis nuotekomis ilgą laiką naikino Kuršių marių ekosistemas bei biologinę įvairovę.
 
Kviečiame visus, neabejingus Kuršių marių likimui, skirti aukas ir taip prisidėti prie šio vandens telkinio atkūrimo.
 
Tai padaryti nėra lengva. Norint, kad Kuršių mariose vėl būtų pilna gyvybės reikia daug padaryti:
 
– Atkurti žuvų populiaciją Kuršių mariose (įžuvinant);
– Būtina riboti, gal net stabdyti, verslinę žuvininkystę Kuršių mariose, nes ji padaro didelę žalą žuvų populiacijai ir jų ištekliams (kreipimasis į Vyriausybę);
– Atkurti žuvų migracijos kelią Vokės upėje (reikalinga demontuoti dvi Vokės upę užtvenkusias užtvankas, , kurios pastatytos dėl Grigeo veiklos bei jai priklausančių fabrikų)
 
Asociacija „Lašišos dienoraštis“ atidarė sąskaitą banke į kurią gali aukoti visi, kurie nori prisidėti prie šių darbų įgyvendinimo. Užtikriname, kad lėšos bus panaudojamos tinkamai, sąžiningai ir bus skiriamos darbams, kurie leis įgyvendinti Kuršių marių atkūrimą jas įžuvinant. Surinktų aukų panaudojimo išlaidos bus skelbiamos viešai.
 
Situaciją siūlome spręsti iš esmės, o ne vienadienėmis priemonėmis. Mūsų siūlymas atkurti „Žuvų Baltijos kelią“ būtų ilgalaikis ir teisingas sprendimas, tiek Lietuvos žmonių, tiek viso Baltijos regiono atžvilgiu.
Šiuo metu šis „kelias“ uždarytas – iš vienos pusės užtvankomis, iš kitos – teršalais. Todėl atsakingų institucijų prašome (tiek valstybinių, tiek privačių) kuo greičiau prisiimti atsakomybę ir spręsti susidariusią situaciją.
 
Planuojame kreiptis į Vyriausybę prašydami riboti/stabdyti verslinę žvejybą Kuršių mariose bent 5 metams. Tai yra ir tarptautinė praktika. Ši žvejybos rūšis yra žalinga visai žuvų populiacijai, todėl ilgą laiką nekontroliuojama ji jau padarė didelę neigiamą įtaką mūsų vidaus vandenų žuvų ištekliams. Uždraudus verslinę žvejybą Kauno mariose per 5 metus žuvų ištekliai padidėjo beveik 4 kartus.
 
Mūsų tikslas, tiek kiek mes galime kaip asociacija ir pilietinė iniciatyva, prisidėti prie Kuršių marių atkūrimo, atverti unikalų lašišinių žuvų migracijos kelią Vokės upė – Kuršių marios, taip prisidedant prie šalies gamtos ir biologinės įvairovės išsaugojimo, kuri yra neabejotina vertybė visiems šalies gyventojams.
 
Tikime, kad su Jūsų visų pagalba ir palaikymu galime pasiekti šių tikslų, kurių rezultatai bus ilgalaikiai, prasmingi ir naudingi ateities kartoms.
 
Paramos sąskaita: LT697300010161348323
Gavėjas: Asociacija „Lašišos dienoraštis“
Paskirtis: Parama įžuvinant Kuršių marias
 
https://www.facebook.com/events/591686944955196/

Apie Admin2

Palikite žinutę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *