Aplinkos Ministerijos padėka – „Lašišos dienoraštis“ komandai

, paskelbta sausio 5, 2017

Dar visiškai neseniai, vos prieš porą metų atvykus prie Vilnelės, Neries ar Žeimenos upių mes nuolat matydavome nuo lašišų ir šlakių nerštaviečių bėgančius brakonierius. Ir visiškai nesvarbu, ar tai buvo ankstus rytas, diena, ar vakaras. Vieni jų – savo brakonieriavimo įrankius kaip įmanydami bandydavo paslėpti, kiti – tiesiog mesdavo į upę. Po lapais, krūmuose ar kitose slėptuvėse aptikdavome nelegaliai sužvejotas žuvis, o administracinių teisės pažeidimų protokolų pildymas būdavo beveik kasdienis reiškinys. Karališkų žuvų, tik pradėjusių ruošti nerštavietes,  nelikdavo po vienos ar keleto dienų. Išlaužyti krūmai bei šakos, nutryptos ir kruvinos pakrantės – toks brakonierių darbo rezultatas.

Tačiau dabar daug kas pasikeitė. Ir pasikeitė į gerąją pusę. Aktyvus visų Jūsų dėmesys, informacijos sklaida, buvimas prie lašišinių upių ar bemiegės naktys  buvo labai svarbūs faktoriai prisidedant prie šių žuvų išteklių išsaugojimo. Kiekvienais metais nerštaviečių skaičius didėja, o vis daugiau atplaukusių ir sėkmingai išneršusių lašišų ir šlakių tęsia kelionę namo – Baltijos jūros link.

Žinoma, tai tik kelios Lietuvos upės. Deja, bet daugelyje kitų, ypatingai mažesnių upelių, šis sezonas ženkliai nesiskyrė nuo praėjusių. Tuščios, tik pradėtos kasti nerštavietės, kruvinos, pilnos ikrų pakrantės – šie vaizdai kiekvieną kartą sukelia ypač neigiamas emocijas. Tačiau kita vertus, tai mus vienija, sutelkia ir skatina veikti dar labiau.

Taip pat kaip ir šis Aplinkos Ministerijos padėkos raštas, kuris tarsi įpareigoja nenuleisti rankų, skatina mūsų iniciatyvą ir vienija daugybę gamtos apsaugai neabejingų žmonių. Džiugu, kad mūsų darbas nėra beprasmis.

Visuomeninė gamtos apsaugos asociacija  „Lašišos dienoraštis“ nuoširdžiai dėkoja kiekvienam iš Jūsų. Visiems entuziastingiems, pilietiškiems ir gamtą mylintiems bičiuliams.

Ačiū Aplinkos ministerijai. Ypatingai ačiū buvusiam Aplinkos viceministrui Linui Jonauskui už aktyvumą, nuoširdžią pagalbą saugant Lietuvos lašišinių žuvų išteklius, visą mums skirtą laiką ir dėmesį bei itin atsakingai vykdytas pareigas.

Dėkojame Vilniaus RAAD’o Gyvosios gamtos inspekcijos komandai už tas ilgas valandas, išbūtas paupiuose, už bendradarbiavimą, palaikymą ir tarpusavio supratimą. To labai tikimės ir ateityje.

Ačiū Kablys.lt, TV3 televizijai, laidai Gamtos inspektoriai, Flyfishing.lt, Lietuvos šaulių sąjungai už pagalbą mums. Taip pat spudleris.lt, asociacijai „Klaipėdos rajono žvejai“ už Žemaitijos upių apsaugą. Ačiū Žuvininkystės tarnybai prie LR ŽŪM už didelį triūsą ir pastangas gausinant lašišinių žuvų populiaciją.

Apie Admin

Palikite žinutę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *